2024. 18. Alexandra, Erik

Közélet

Befejeződtek az állatbarát közösségi központ kivitelezési munkálatai

Sajtóközlemény | 2023. Szeptember 19. 06:56:28 | Utolsó frissítés: 8 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint Kedvezményezett 7.383.759 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a VP6-19.2.1.-32-10-21 kódszámú, Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület – Életminőség javítását célzó települési fejlesztések című pályázati felhívás keretében állatbarát közösségi tér kialakítására.

A támogatás az Európai Unió működéséről szóló Szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű (de minimis) támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU rendelet alapján csekély összegű támogatásnak minősül.

Projekt adatok:

Kedvezményezett neve: Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület – Életminőség javítását célzó települési fejlesztések VP6-19.2.1.-32-10-21

A projekt címe, azonosítószáma: Állatbarát Közösségi Központ 3340676928

A projekt megvalósítási helyszíne: Baja, V. körzet, külterület 056/4 helyrajzi számú ingatlan

A szerződött támogatási összege: 7.383.759 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 90 %

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2023. december 31.

A projekt indikátorai: Javuló életminőséget szolgáló beruházás: 1 db.

Főbb események a projekt életében:

Támogatási kérelem benyújtásának időpontja: 2022. január 16.

Támogatói okirat kelte: 2022. szeptember 22.

Energetikai fejlesztés (napelem-rendszer telepítés):

Kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződés hatályba lépése: 2023. február 3.

Munkaterület átadás: 2023. február 13.

Műszaki átadás-átvételi eljárás lezárása: 2023. április 14.

Kivitelezési, felújítási munkálatok:

Kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződés hatályba lépése: 2023. március 28.

Munkaterület átadás: 2023. április 12.

Műszaki átadás-átvételi eljárás lezárása: 2023. szeptember 15.

Mind a napelem rendszer telepítésre vonatkozó, mint a felújítási kivitelezési

munkálatokat műszaki ellenőr kísérte végig.

A tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása feladatok ellátása keretében

1 db „D” típusú tábla került kihelyezésre a projekt helyszínen.

Projekt eredménye és hatásai:           

2021 márciusától az önkormányzat az ebrendészeti feladatokat egy civil szervezet közreműködésével látja el, a szervezet már menhelyként is üzemelteti a létesítményt Jeromos Állatotthon néven. Az állatok tartásának a lehetőségei kibővültek, a menhely megtelt önkéntesekkel és látogatókkal, és így egy igazi közösségi térré alakult. Az ingatlanban fogadják az állatotthonba látogató családokat, az örökbefogadásra jelentkező leendő állattartókat, az állatorvost. Rendszeres programokat, kisebb rendezvényeket is ott tartanak, pl. családi napot, kölyöksimogatót, állattartási tanácsadást. Az erre vonatkozó körülmények az épület eredeti állapotában már nem bizonyultak megfelelőnek. A VP6-19.2.1.-32-10-21 kódszámú, Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület – Életminőség javítását célzó települési fejlesztések című pályázati felhívás keretében az állatotthonként üzemelő elhanyagolt épület felújítására, korszerűsítésére nyílt lehetőség, egy állatvédelmi közösségi központ kialakítása mellett. A fejlesztett területen nemcsak a közösségi térbe látogatók, hanem az ott dolgozók, az önkéntesek, a meghívott szakemberek, és az állatok is állandó résztvevői a mindennapoknak.

A projekt keretében megvalósuló feladatok:

Energetikai fejlesztés (napelem-rendszer telepítés):

Az épület áramellátása, és elektromos rendszere is fejlesztésre szorult, amelyek megvalósítása mellett napelemes rendszer kiépítése is indokolt volt. A telken rendelkezésre álló energetikai teljesítmény nem tudta fedezni a fogyasztási szükségletet, ezért volt szükség a fejlesztésre, egy 3 kWp teljesítményű napelem-rendszer telepítésével. A napelem-rendszer telepítési feltételei biztosítottak voltak, a földelés megerősítése a pályázat keretein belül történt meg. A napelem-rendszer kompletten, tartószerkezettel, inverterrel és panelekkel (6 db) együtt került telepítésre, e mellett tűzvédelmi főkapcsoló kialakítására is sor került.

Az ingatlan felújítása, korszerűsítése:

Az épület két szomszédos helyiségének összenyitásával, fertőtleníthető, mosható padozat, fali csempe burkolat és fűtés kialakításával kialakulhatott egy olyan tér, amelyben az örökbefogadás iránt érdeklődők és az állatbarátok szervezett programokon ismerkedhetnek meg a gazdára váró kutyákkal, macskákkal. Az így kialakításra kerülő közösségi tér alkalmat teremt szemléletformáló programok, előadások, tanácsadások megtartására, hozzájárul a látogatói létszám bővüléséhez, az ott eltöltött idő minőségének javulásához. A megfelelő körülményeknek köszönhetően sikeresebbé válnak a programok, ezáltal az örökbefogadás lehetősége is nő. Jó idő esetén az ingatlan udvara szintén alkalmas a látogatók fogadására, amelyhez egy kerti pergola került kialakításra.

A projekt eredményeinek köszönhetően a bajai és környékbeli állatmentők, akik hosszú évek óta nagy elhivatottsággal végzik munkájukat, most méltóbb körülmények között gondozhatják a befogadott állatokat.

További információ: www.bajaionkormanyzat.hu

„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”

https://ec.europa.eu/agriculture/

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzatból történő finanszírozással

hozzászólok