2021. December 9. Natália

Közélet

Azt gondolja tiszta a bajai ivóvíz?

admin | 2017. Szeptember 07. 13:54:52 | Utolsó frissítés: 4 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Ikotity István bajai LMP-s országgyűlési képviselő honlapján tette közzé azt a videót, melyben a saját háztartása vízaknájába szerelt vízszűrőket tisztítja egy hónap használat után. Forrás: https://ikotity.hu/azt-gondolja-tiszta-bajai-ivoviz/

 

A képviselő ezt írja a bejegyzésben: 

 

“Az ivóvízminőség-javító program lezárulta óta közbeszéd tárgya a bajai csapvíz erősen leromlott minősége. Számos fénykép és videó terjed az interneten, melyen a csapból folyó koszos víz látható.
Sok bajai lakos nem érzékeli ezt ilyen élesen, nem veszi észre a víz szennyezettségét. Ők a vízhálózat olyan pontján csatlakoznak, ahol nem szakaszosan, hanem észrevétlenül, egyenletesen jut a szennyeződés a csőfalról a vízbe.

Utánajártam, hogy valós probléma-e a háztartásokba érkező víz szennyezettsége. A héten kitisztítottam azokat a vízszűrőket, amiket egy hónapja szereltem be a háztartásom vízórája mögé, azzal a céllal, hogy megfigyeljem, mennyi szennyeződés kerülne az ivóvízzel a szervezetünkbe. Az első szűrőcserét videóra vettem. Érdemes megnézni!

 

https://www.youtube.com/watch?v=JbU6MOO_1Hc

 

 

Előzmények:

2012 óta zajlik Felső-Bácskai Ivóvízminőség-javító program keretében a Baja és környéki települések vízellátó rendszereinek korszerűsítése. Már a 6 milliárd forintos projekt kivitelezése sem zajlott zökkenőmentesen. Az átlátszó blog tényfeltáró cikke is próbált rávilágítani a szabálytalanságok, a mutyi és a lehúzások szövevényeire (a cikk ide kattintva  elérhető), valamint én is többször tettem lépéseket az ügyben,  az országgyűlésben, helyi szinten és a média segítségével is.  (dokumentálva: ikotity.hu/ivoviz)

A lényeg azonban, hogy a projekt lezárultával nemhogy jobb ivóvizet kaptak volna a bajai és környékbeli lakosok, hanem sajnos rosszabbat. Történt ugyanis, hogy az új ivóvízellátó rendszer technológiája leoldja a felhalmozódott üledéket az elavult ivóvízhálózat csőrendszeréről. A projektet megrendelő vezetőknek, a szakembereknek és kivitelezőknek is számolnia kellett ezzel a várható következménnyel, mégis úgymond letolták a projektet a lakosság torkán, elköltve 6 milliárdot, átadva egy rossz minőségű ivóvizet biztosító rendszert.

A problémát a lakosok úgy tűnik attól függően érzékelik, hogy korszerűbb, vagy kevésbé korszerűbb ivóvíz-csőhálózattal rendelkező területen laknak és sok esetben szabad szemmel nem is látható a szennyeződés. Ezért van az, hogy és a városvezetés és a lakosok maguk is egymásnak feszülnek a kérdésben. Azonban a videómból is látható, hogy szennyeződés bizony van, ez a bajai víz nem tiszta. A felelősök nem söpörhetik szőnyeg alá az ügyet, nem foghatják arra, hogy régi a hálózat, mert tudták, hogy ez lesz, vállalniuk kell a felelősséget!

 

Ikotity István, országgyűlési képviselő

 

 

 

 

hozzászólok