2021. 24. Kincső, Kinga

Közélet

Az olaszok nyerik a foci EB-t

Antal Tibor | 2021. Július 09. 13:36:09 | Utolsó frissítés: 2 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

-Olaszország fogja megnyerni a foci EB döntőjét vasárnap – tudhattuk meg kérdésünkre Zsigó Róberttől, aki 1974 óta minden labdarúgó EB-n vagy VB-n az olaszoknak szurkol, ha hazánk csapata épp nem szerepel a világeseményen. Persze nem emiatt tartott sajtótájékoztatót ma kora délután a képviselő Kossuth utcai irodájában, hanem hogy tájékoztassa az elmúlt hónapok eseményeiről a sajtó képviselőit, hiszen vírus okozta korlátozások miatt az utóbbi időkben élő sajtótájékoztatót nem tartott a helyi médiának. Három témakörről beszélt az útfejlesztésekről, az iskolafejlesztésekről és minden másról ami a Magyar Falu Programba belefért. A Magyar Falu Program és a Belügyminisztérium pályázatainak köszönhetően 3 milliárd forintnyi útfejlesztés történt, illetve történni fog a választási körzetben Itt belterületi utakról van szó (Baja is nyert 40 milliót a Kodály utca egy szakaszára), illetve a településeket összekötő kisebb forgalmi utakról, amikről igazából az államtitkár úr folyamatosan beszámolt közösségi oldalán, amiket mi többségében át is vettünk. Ez 100%-ban állami forrásból lett megvalósítva. A polgármesterek persze ezzel is elégedetlenek, hiszen ettől sokkal nagyobb a lemaradás a körzetben is e téren, de mint elmondta, elégedett polgármestert ő még nem látott.

-Iskolafejlesztés 2.5 milliárd jutott a Szent László ÁMK új épületétől kezdve az EGYMI Terápiás Központján és a III. Béla Gimnázium C épületén keresztül a Bácsbokodi Iskola megújulásáig, de még sorolhatnánk. Ez kb. 50 – 50 %-ban Európai Uniós pályázatokból, illetve állami finanszírozásból valósult meg, de például az MNÁMK új sportcsarnokának felét a német állam fizette.

De mi a helyzet az 55-ös Baja és Pörböly közötti szakaszával?

“Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány az útfejlesztést.” – olvashattuk a képviselő úr közösségi oldalán május 11-én. Ez vonatkozott a Baja és Pörböly közötti útszakaszra, az 51-es Kalocsa és M9-es közötti szakaszára, Baja déli elkerülőútjára, a Nagy István utcai kereszteződés körforgalommá alakítására, egy bácsbokodi körforgalomra és még sorsolhatnánk. De mivel azóta nem volt alkalmunk személyesen megkérdezni, most ezt is pótoltuk, hiszen rajtunk kívül rengeteg olvasónkat érdekli, hogy vajon mit is jelent ez a mondat? Meg fognak épülni ezek az elképzelések, és ha igen akkor mikor? Zsigó Róbert válaszából annyit tudhattunk meg, hogy ez azt jelenti, hogy az átlagoshoz képest meggyorsulnak a folyamatok. Az 51-es Érsekcsanádot és Sükösdöt elkerülő szakaszának kivitelezése talán már az idei ősszel elkezdődhetnek. A pörbölyi úttal kapcsolatban már nem voltak ilyen jó hírei, az még mindig a tervezés állapotában van, és az előkészítése még várhatóan egy hosszú folyamat lesz. Így pontosat nem tudott mondani, de reményei szerint egy – másfél év múlva már arrafelé is dolgozhatnak a munkagépek. Az viszont örömteli, hogy ha egyszer neki fognak látni, akkor a Pörbölyt elkerülő út is része lesz a fejlesztésnek.

-A Magyar Falu Program 2019-ben indult, amit az 5 ezer fő alatti települések vehetnek igénybe. Azóta 2.239 millió forint érkezett a térségbe az egészen kicsi 4 milliós háziorvosi rendelőfejlesztéstől kezdve a jóval nagyobb tételekig.

hozzászólok