2024. 18. Alexandra, Erik

Közélet

Az alpolgármester válaszolt uszoda ügyben

Antal Tibor | 2021. Január 30. 07:34:37 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Látványterv:Hajós Építész Iroda

Az utóbbi napokban több hírt is közzé adtunk, illetve többen is megszólaltak uszodafejlesztéssel kapcsolatban. Legutóbb például január 28-án Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője rakott közzé egy videót közösségi oldalán, Igen, megépül a bajai sportuszoda!-címmel. Feltehetően erre válaszolt tegnap este Széll Péter alpolgármester, szintén a közösségi hálón.:

Kedves Ismerőseim, Barátaim!

Sokan érdeklődtek a legkülönfélébb módon, hogy akkor most mi is van uszoda és élményfürdő ügyben.Persze, ahogy az lenni szokott a különböző hozzászólók politikai vonzalmaik által is befolyásolva érdekes következtetést vontak le a 2021. január 28-i kormányhatározatból (bár nem biztos, hogy olvasták is annak szövegét!). Szerintem a következő a helyzet:

– 2018 tavaszán a Kormány foglalkozott a bajai uszoda és élményfürdő ügyével, és felkérte a szakminiszterét, hogy 2018. szeptember végéig alakítsa ki az álláspontját a projekt előkészítéséről és a lehetséges helyszínről.

– 2019 tavaszán a Kormány határozatot hozott arról, hogy közel 660 millió Ft-ot biztosít arra, hogy Baja önkormányzatának a megbízása alapján az állami fenntartású beruházási ügynökség lebonyolítsa a tervező kiválasztására a közbeszerzést (egyébként ez a vonatkozó törvény és határozat szerint csak a beruházási ügynökség lebonyolításában történhetett!).

– A beruházási ügynökség az általuk szerződésben vállalt kötelezettségét sem az eredeti határidőre, sem a járvány miatti újabb határidőre nem teljesítette. Az önkormányzat a közbeszerzési eljáráshoz szükséges tennivalóit teljesítette.

– A legutóbbi, a projekt határidejének módosítására vonatkozó kérelmet az illetékes minisztérium a mai napig nem válaszolta meg.- A bajai önkormányzat a beruházási ügynökséget a szerződésben vállalt kötelezettségének nem teljesítése miatt per indítása előtti egyeztetésre hívja. Az érintett állami cég nem válaszolt.

– A 2021. jan. 28-i kormányhatározattal elölről kezdik a folyamatot, ahol 2018 elején indult, vagyis a projekt előkészítéséről és a lehetséges helyszínek vizsgálatáról dönt. Ebből van aki olyan következtetést vont le, hogy mégis megvalósul az uszoda és az élményfürdő, viszont a határozat újra az előkészítésről és a lehetséges helyszín kiválasztásáról szól.

– A bajai önkormányzat célja eddig is, és ezután is az, hogy városunkban mielőbb legyen egy jól megvalósított, fenntarthatóan működtethető korszerű uszoda és élményfürdő.Ezek eddig a tények.A véleményem az, hogy az állami döntéshozók előtt két lehetőség volt a tegnapi kormányhatározat előtt:

– A legutóbbi beadványunk alapján 2021. dec. 31-ig meghosszabbítja a projekt határidejét. Így az állam beszerzési ügynöksége, már ma reggel kiírhatta volna a közbeszerzési eljárást a tervezésre, és év végére elkészülhetnének a tervek.

– A kormányhatározatban azonban az állami döntéshozók a másik megoldást választották, vagyis visszamentek az időben 2018 elejére, és elölről kezdik a projekt előkészítését a lehetséges helyszínek vizsgálatával. Ennek az egyetlen előnye az, hogy a folytatás esélye megmaradt, és lehetőség van jól hangzó nyilatkozatokra a jelenlegi uszoda ajtajában, ahogy az már eddig is történt néhányszor az éppen aktuális választások közeledtével.A bajai önkormányzat nem indul a jövő évi országgyűlési választásokon, vagyis abban érdekelt és teszi a dolgát (ahogy eddig is), hogy a városnak lehetőleg mielőbb legyen egy korszerű és jól fenntartható uszodája és fürdője,( amit jól megterveztet és megvalósíttat az állam, hiszen ez eddig is és ezután is állami forrásból lehetséges). Eddig a véleményem.Azt már nem is tudom, hogy a tegnapi kormányhatározatot olvasva miért jutott eszembe a Mátyás király és a szép lány találkozásáról szóló mese (biztos emlékeznek: “hozott is meg nem is, adott is meg nem is”…)? Persze lehet, hogy tiszta véletlen, hogy pont ez a mese jutott az eszembe…

hozzászólok