2021. December 9. Natália

Közélet

A Szegedi útit is meg kellene csinálni

Antal Tibor | 2021. November 20. 13:57:18 | Utolsó frissítés: 3 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Még szeptemberben kezdődött az újvárosi kerékpárút felújítása, kiszélesítése, ami most már szerencsére a vége felé tart. Az aszfaltozás már megtörtént, a legfontosabb fejlesztés azonban még hátra van. A piacnál a Bajcsy – Zsilinszky úton az új átvezetés, ami összekötné a Sugovica – töltésen haladó kerékpárutat az újvárosival, még csak az egyik oldalon van kiépítve.

A túloldalon még van munka bőven

Az átkelőnél a szabályoknak megfelelően új közvilágítás is ki lesz alakítva. A kerékpárutat jelző csíkok egyébként már szinte végig fel vannak festve a piactól egészen a Duna utcáig, és a Völgy utcai leágazásban is, ami szintén megújult.

Talán ez a legszebb rész

Jó hír a Völgy és a Vásárhelyi utcában lakóknak, hogy a kerékpárút építés mellékhatásaként az ők utcájuk is pár méteren friss aszfaltot kapott, a többi persze maradt olyan – amilyen.

Horgász utcai átkötés

Szintén újdonság, hogy a Kodály utcában minden a kerékpárút közvetlen szomszédságában található lépcsőház kapott egy leágazást.

Minden lépcsőház előtt ilyen

Helyenként a kerékpárosok részére táblákat is kihelyeztek. Ezekkel elsősorban az EuroVelo 6-os kerékpárúton érkező turistákat szeretnék koordinálni.

Kíváncsian vártuk még a legkritikusabb részt hogy oldják meg a kínai bolt mellett, ahol a gyalogos, és a kerékpáros forgalom nem elválasztva halad. Itt sáv jelzi hol kell közlekedni a bringázóknak, és a gyaloglóknak. A gyalogosok sávja a vékonyabb, piacnap ez okozhat majd galibát.

Összességében a piac melletti szabálytalan kerékpáros közlekedés problémája ezzel feltehetően megoldódik. Bár az idő ad majd választ arra, hogy az Újvárosból a belvárosba igyekvő drótszamarasok az új lehetőségnek köszönhetően a szabályost választják-e, aminél oda – vissza át kell kelniük a Bajcsyn, vagy maradnak végig egy oldalon a piac mellett szabálytalanul, ahogy sokan eddig is tették.

És igen tudjuk, a Szegedi úti kerékpárút is nagyon rossz állapotban van. Nemcsak azért vagyunk ezzel tisztában, mert szoktuk használni, hanem mivel olvasóink minden kerékpárúttal kapcsolatos poszthoz hozzá szokták kommentelni. Ezzel kapcsolatban Széll Péter alpolgármester a következőket nyilatkozta nekünk februárban: elkészült a Szegedi úti kerékpárút terve felújításának terve is, így kerékpárút felújításként az lehet a következő. Azért nem a Szegedi úti kerül most felújításra, mert abban két helyen is állami tulajdonú területrészek vannak, amelyeknél hozzájárulást kell kérni az állami tulajdonkezelőtől, ami hónapokat szokott igénybe venni. Ezt az időveszteséget ennek a forrásnak a felhasználásánál nem engedi a pénz felhasználásának határideje.

Helyzet a Szegedi úton

hozzászólok