2024. 3. Kornélia

Közélet

A Fidesz – KDNP frakció beszámolója a január 25-i testületi ülésről

Fidesz Baja és térsége facebook oldala | 2024. Január 26. 05:37:34 | Utolsó frissítés: 1 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A 2024. január 25-i képviselő-testületi ülés beszámolója

🟠A képviselő-testület mai ülésén meglehetősen hosszas vitát generált – a közösségi oldalakhoz hasonlóan – a helyi identitásunk alapját képező Bajai Halfőző Fesztivál ügye. A városvezetés által külső vállalkozónak kiszervezett halfőző fesztiválra történő belépést a szervezők fizetőssé tennék, szigorítanák a biztonsági előírásokat, lezárnák a rendezvényteret.

🟠Véleményünk szerint a halfőző fesztivál úgy tartozik hozzánk, mint egy családi esemény, összehozza a régen látott rokonokat, ismerősöket, lehetőséget biztosít bemutatni helyi kultúránkat a távolról érkezőknek. Méltatlan az az előterjesztés, amit Hajdú Miklós alpolgármester tárt a testület elé, mely szerint csak a bajaiak egy része (tehát a bajaiak közül sem mindenki) látogathatná ingyen a fesztivált, mindezt regisztrációhoz kötve. A halfőző fesztivál nem csupán a bajaiak, hanem az ország környező településeiről, távolabbi pontjából, akár külföldről érkező vendégek fesztiválja. Ráadásul, sok régi bajai ehhez igazítja az éves szabadságát azért, hogy ezen a nagymúltú fesztiválon részt vehessen.

🟠A városvezetés a korábbi években megváltoztatta a fesztiválhoz kapcsolódó hagyományokat is, például a fesztivál időtartamát is csökkentették, illetve a hagyományőrző programjai, a Felső-Bácskai Néptáncgála, továbbá a Petőfi-szigeti Népek Udvara is kikerült a kínálatból, a kézműves vásárok lehetőségét is elvették.

🟠Ezt a rendezvényt a város építette fel a bajaiakkal közösen, évtizedeken keresztül. A halfőző fesztivált sok éven keresztül sikeresen megszervezte az város saját cége úgy, hogy nem kellett külső vállalkozót igénybe venni, nem kellett a városnak több tízmillió forintot beletenni, ennek ellenére mindenki jól érezte magát. Kérjük vissza az ingyenes fesztiválunkat.

🟠Nyirati Klára szerint a szervezőkkel még csak most kezdődnek a tárgyalások és pontosítások a feltételeket illetően, ezzel szemben a valóság az, hogy a Baja Marketing Kft. már tavaly november 23-án megkötötte a szerződést a Music Production Kft.-vel, ráadásul nemcsak az idei, hanem a jövő évi halfőző fesztiválra is. Véleményünk szerint a szerződéskötéskor az önkormányzatnak a bajaiakat kellett volna képviselnie, egy ilyen ügyben a bajaiak álláspontját kellene figyelembe venni.

🟠A kérésünk egyszerű: szeretnénk visszakapni a lehetőséget, hogy mindenki ingyenesen vehessen részt a fesztiválon, annak teljes területén úgy, ahogy eddig is történt. Nem szeretnénk belépőt fizetni, nem szeretnénk átvizsgáláson átesni, a személyes adatainkat megadni. Csupán szeretnénk a rendezvény teljes területén végigsétálni. És nem tízezren, hanem mindannyian. Aki a fesztiválra érkezik, erre az időre egy kicsit ő is bajaivá válik. A bajaiaknak ez mindig is érzelmi kérdés lesz.

🟠Adják vissza a halfőző fesztivált a bajaiaknak❗

🟠Felelős döntést csak akkor hozhatunk, ha mindent megtettünk annak érdekében, hogy a Bajai Halfőző Fesztivál továbbra is a bajaiak népünnepélye maradhasson. Az előterjesztést elnapoltuk, később fogja tárgyalni a képviselő-testület.

🟠Frakciónk kifejezte köszönetét a Jeromos Állatmentő és Természetvédő Egyesület vezetőinek és minden tagjának azt a nagyszerű és aktív munkát, amit végeznek.

🟠A köztisztviselői illetményalap önkormányzati hatáskörben és a helyi költségvetés terhére történő emelésével kapcsolatban frakciónk mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben ezt az összeget emelje az önkormányzat, hiszen hálásak vagyunk köztisztviselőinknek, akik fontos munkát végeznek a városért és értünk, bajaiakért.

🟠A Bajai Judo Club szakmai alelnökének indítványozására a képviselő-testület a Vasvári Pál utcában található judo csarnokot Gyuró László edzőről nevezte el. Gyuró László nevéhez kötődik a bajai dzsúdósport alapjainak letétele. Frakciónk továbbra is a bajaiak érdekében, a bajaiakkal együtt dolgozik.

Köszönjük, hogy figyelemmel kísérik a munkánkat.Fidesz-KDNP frakció

hozzászólok