2022. 26. Jusztina, Pál

Közélet

150 év – A múlt és a jelen történései

Bács-Katasztrófavédelem.hu | 2022. Szeptember 12. 18:27:36 | Utolsó frissítés: 2 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:Nyirati Klára facebook oldala

Megalakulásának 150 éves évfordulóját ünneplő Bajai Tűzoltóság ünnepi állománygyűlést tartott Baján. Ebben a feladatokkal teli, rohanó világban jóleső érzés megállni egy pillanatra és visszaidézni a másfél évszázados emlékeket, emlékezni azokra, akik útjára indították a település első tűzoltóságát.

A régi időkben nem voltak ritkák az egész településeket felperzselő tűzesetek. Ez történt Baja városával is 1840. május 1-jén, amikor is majdnem a teljes város elpusztult egy hatalmas tűzvészben. 1840. május 1-jén délután a felvégen, a Pesti úton (mai Dózsa György út) egy kenyérsütő kofaasszony kiszórt parazsas hamujától kigyulladt egy ház és az erős szél pillanatok alatt az egyik házról a másikra vitte tovább a tüzet. Estére már lángokban állt az egész város. A tragédia következtében majdnem 1300 lakóház és több mint 800 melléképület égett hamuvá. Ekkor tűzoltóság még nem is létezett. 1836-tól volt Baján éjjeliőr, aki a tűzesetet jelentette a harangozónak, akinek kötelessége volt félreverni a harangokat. Az önkéntes tűzoltóság 1872-ben alakult meg, de 1912-ben már nem tudta ellátni a feladatát, mert a tagjai dolgoztak és időbe telt „összeverbuválni” őket, tűz esetén. Szükségessé vált a Hivatásos Tűzoltóság megalakítása, így 1912. május 1-jén megalakult a Bajai Hivatásos Tűzoltóság. Az I. világháború ideje alatt a tűzoltóság tagjainak nagy részét fegyverbe szólították, a tanulóifjúság soraiból léptek a helyükre. A tűzoltóság 1921-ben szerveződött újjá, majd az ezt követő években beszereztek egy locsoló autót és egy gépezetes tolólétrát is. A bajai katasztrófavédelmi kirendeltségnek és a bajai hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak helyet adó Tóth Kálmán utcai épület 1925-ben épült. A rendelkezésre álló információk alapján 1941-ben a hivatásos és önkéntes tűzoltótestület 16 hivatásos és 49 önkéntes tűzoltóból állt. A második világháború a hivatásos tűzoltóságnak is súlyos károkat okozott. Szertáruk egy része és szereik tönkrementek. A tűzoltóélet csak lassan indult el. 1970-es évek közepe nagy fordulatot hozott. Ekkor kezdődött a tűzoltó laktanya bővítése, növekedett a tűzoltóság létszáma és ekkor tértek át az addigi 24/24 órás szolgálati rendről 24/48 órás szolgálati rendre. 1995. novemberétől ismét a város tűzoltósága lett, majd 2000. január 1-jével megalakult a katasztrófavédelem szervezete, amely egységesen magába foglalta a tűzoltóságot és a polgári védelmet. 2012. január 1-jével a szervezeti átalakulás következtében létrejött a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség, mely a katasztrófavédelem helyi szintű feladatait látja el, köztük a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság felügyeletét, és irányítása alá tartozik az őrsprogram keretében 2014. december 3-án átadott Nagybaracskai Katasztrófavédelmi Őrs is. 2015 áprilisában adták át a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság felújított laktanyáját, mely a mai kornak megfelelő, korszerű otthont ad a tűzoltóknak és felszereléseiknek.

Az ünnepi állománygyűlésen Huszár Tibor tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte elsőként a 150 éves bajai tűzoltóságot, majd Nyirati Klára polgármester, Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, és Ossó János tűzoltó ezredes, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője mondtak ünnepi köszöntőt. A beszédeket követően a megyei igazgató díszszalagot adományozott a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapatzászlajára. Az állománygyűlésen Schindler Mátyás plébános és Kovács László tisztelendő megáldották a bajai tűzoltóság csapatzászlóját és a tűzoltóállományt. Az állománygyűlést követően a meghívottak a 150 éves jubileumi évforduló alkalmából emlékfa-ültetésen vettek részt a Jelky András téren.

hozzászólok