2024. 20. Rafael

Kékfény

Részegen háromszor, eltiltva a vezetéstől kétszer

www.police.hu | 2024. Június 07. 15:03:44 | Utolsó frissítés: 2 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Egy 53 éves férfit igazoltattak a kiskunhalasi járőrök május 7-én éjszaka. A jánoshalmi lakos az 5312-es úton autózott, ám az intézkedés során felmerült a gyanú, hogy szeszes italt fogyasztott. Ezt igazolta a szondáztatás is, amely pozitív értéket mutatott. A sofőrt előállították, vért és vizeletet vettek tőle, és eljárást indítottak ellene ittas járművezetés miatt. Ezenfelül a járásbíróság eltiltotta a járművezetéstől is.

A férfi az eltiltás ellenére 20 nappal később ismét ittasan ült a volán mögé. Ezúttal Jánoshalma egyik utcájában kocsikázott az esti órákban. A felelősségre vonást azonban akkor sem úszta meg, újabb eljárás indult ellene, amiért ittasan és járművezetéstől eltiltva vezetett.

A sofőr még ezek után sem tanult a hibáiból, hiszen június 4-én ismét autóba ült, és úgy vezetett, hogy előtte alkoholt fogyasztott, ráadásul még mindig az eltiltás hatálya alatt. A férfinak nem volt több dobása. Előállították, gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszesital-fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, amely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű sofőrje számára a vezetés megkezdése előtt és alatt egyaránt.

Soha ne üljön ittasan autóba, valamint olyan járműbe sem, amelyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittasan üljön volán mögé!

…hogy mindenki hazaérjen!

hozzászólok