2021. Október 16. Gál

Kékfény

Küldik a kamu gázszámlákat

Antal Tibor | 2021. Október 09. 07:56:20 | Utolsó frissítés: 1 hete

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A megtévesztésig hasonlít a hamis számla

Két héten belül három hamis földgázszámlát is kaptunk különböző elmaradt összegekről (az egyiket fotóztuk be) email-ben, így közzétesszük az NVM Next (korábbi nevén NKM energia) adathalászattal kapcsolatos közleményét, nehogy valakit át tudjanak verni a csalók:

Tudnivalók az adathalászatról

Ismeretlen csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia) nevében – számla elkészülésére hivatkozva – félrevezető e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználók széles körét.

Ne váljon Ön vagy hozzátartozója adathalászok áldozatává!

E-számla befizetése vagy személyes adatai megadása során mindig legyen elővigyázatos!

Figyelmesen olvassa el a kapott e-mailt, és ha az abban szereplő adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha magyartalan, online programmal fordított (pl. ékezet nélküli) mondatokat talál benne, ne adja meg személyes vagy banki adatait! Ha olyan hivatkozást talál a levélben, amelynek a nevében nem a megszokott cím szerepel, ne is kattintson rá!

Fontos megjegyezni, hogy bizalmas adatokat (pl. jelszavakat, személyes adatokat, banki azonosítót) nem kérünk e-mailben.

Ha Ön az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfele volt 2021. szeptember 1-je előtt,

  • kérjük, ellenőrizze, hogy a megszokottidőszakban érkezett-e a számlaértesítés, és a számla összege megfelel-e a fogyasztása alapján vártnak. MVM E-számláját minden esetben pdf-formátumban csatoljuk a számlaértesítő üzenethez.
  • Mindig nézze meg a pdf-számlát, hogy valóban az Ön nevére, felhasználási helyére stb., valamint a megfelelő időszakra állították-e ki!
  • Gázszámla és villanyszámla esetén is az MVM Next online ügyfélszolgálat a feladó e-mailben megjelenített neve, de sajnos ezt a csalók is utánozhatják.
  • Egy példa:
Valódinak tűnik az email cím
Ha lenyitjuk oldalt, már látszik, hogy kamu
  • Fontosabb ennél a megjelenített cím mögötti, valós e-mail-cím (amely egyes levelezőrendszerekben a kurzor odaillesztésére jelenik meg), azaz az <ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu> vagy a <noreply@mvmnext.hu>, mert ennek nehezebb a meghamisítása.
  • Az ugyfelszolgalat@online.nkm.energy és noreply@nkm.energy 2021. január 1-jétől már nincs használatban, ezért ha ezekről a címekről érkezik látszólagos számlaértesítője, az minden bizonnyal adathalász-kísérlet.

Ha Ön az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. új, az ELMŰ-ÉMÁSZ-tól 2021. szeptember 1-jén érkezett ügyfele,

az MVM Nexttől is a korábban megszokott küllemű, szöveges értesítő e-mailt kap az e-számlája elkészültéről.

Az értesítőben változatlanul a számla főbb adatai szerepelnek, és továbbra sincs pdf-csatolmány. A számla a korábbiakhoz hasonlóan az értesítőből az online ügyfélszolgálatra kattintva érhető el, és a befizetése is ott történik. A számla részletes megtekintéséhez bejelentkezésre van szükség, a megszokott felhasználónév és jelszó megadásával, de csak fizetéshez továbbra sem szükséges bejelentkezni. Az online ügyfélszolgálat új címe: https://ker.mvmnext.hu, így kezdődik az e-számla-értesítőben megadott link is.

Az MVM Next e-számlája leghamarabb 2021. szeptember közepétől várható. Az MVM-es értesítő levél feladója MVM Next online ügyfélszolgálat, de fontosabb ennél a megjelenített cím mögötti, valós e-mail-cím (amely egyes levelezőrendszerekben a kurzor odaillesztésére jelenik meg), a volt ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfeleknek az <onlineugyfelszolgalat@mvmee.hu>, mert ennek nehezebb a meghamisítása.

Más feladó és e-mail-cím egyértelműen adathalász-kísérletre utal!


Ha Ön nem az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. (korábban NKM Energia Zrt.) ügyfele,

és az Ön nevére szóló számlaértesítő érkezik látszatra ezektől a cégektől, az feltehetően ugyancsak adathalász-kísérlet.

hozzászólok