2024. 20. Rafael

Kékfény

Folytatódik Stadler József pere

MTI hír és hírarchívum | 2015. Március 11. 16:12:17 | Utolsó frissítés: 9 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt
S. József ellen indult bűnügyben 2011. február 1-jén rendeltek el nyomozást, és 2014 májusára fejezték be. A nyomozó hatóság az ügyet 2014. május 16-án küldte meg vádemelési javaslattal a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek, majd a főügyészség 2014. július 10-én emelt vádat a Kecskeméti Törvényszéknél.

 

A vállalkozó a Kecskeméti Törvényszék tárgyalóterme előtt várakozott, mielőtt folytatódott volna a büntetőpere.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Stadler József ellen először 1997-ben emeltek vádat. Első fokon kilenc évre ítélték, mert 1993-94-ben fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. Az eljárást a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette, és újat rendelt el. A megismételt eljárásban Stadler négy és fél év fogházbüntetést kapott, 2005 januárjában kedvezménnyel szabadult. 2011-ben folytatólagosan elkövetett csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt négy év tíz hónap börtönre ítélték, ezt a büntetést tölti most. 2014 októberében csődbűncselekmény miatt kapott két év tíz hónap börtönbüntetést.

 

A mostani per vádismertetése szerint a vádlott 2007 és 2010 között az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nevében kibocsátott és befogadott valótlan tartalmú számlák felhasználásával, jogtalan haszonszerzés céljából általános forgalmi adót kísérelt meg visszaigényelni, illetve a társaságok adófizetési kötelezettségét csökkentette.
Stadler József az áfa és a társasági adónemben a fenti időszakban mintegy 420 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A vádlott több gazdasági társaságának könyvelésében szerepeltette a fiktív számlákat.

 

 

Stadler József a vádlottak padján

MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

 

Stadler József vallomásában tagadta bűnösségét. Hangsúlyozta, hogy már két alkalommal kapott agyvérzést, amely miatt nagyon sok részletet elfelejtett. Kijelentette: egyetlen fiktív számla sem szerepelt cége könyveléseiben, azok mögött valós teljesítések voltak.

 

A per a mai napon a vádlott korábbi vallomásának ismertetésével, valamint tanúkihallgatással folytatódott.

hozzászólok