2022. 26. Jusztina, Pál

Kékfény

Építési törmelék, bontott járműalkatrész illegális elhelyezése miatti vádemelések

Ügyészség.hu | 2021. Július 14. 09:17:57 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A fotók a rendőrségi helyszíneléskor készültek

Hulladék engedély nélküli elhelyezése, tárolása miatt két ügyben is bíróság előtt kell felelniük azoknak a Baja környéki elkövetőknek, akik ellen a Bajai Járási Ügyészség hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt vádat emelt. Az egyik esetben épületbontásból származó 7,5 m3 vegyes hulladékkal, a másikban autóbontásból származó – részben veszélyes – hulladékkal szennyezték a környezetet.

A vádemeléssel végződött egyik ügyben az elkövetők egy Baja környéki településen a melléképület bontásából származó 7,5 köbméter építési törmeléket egy ismerősük tanyáján lévő 2,5 méter mély gödörbe szállították. Összesen ötször fordultak a téglával, bontott cseréppel, betontörmelékkel, valamint flakonokkal, kannákkal, vödrökkel megrakott utánfutóval. A vádlottaknak az emberi életet, egészséget és a környezet más élő szervezeteit veszélyeztető hulladék elhelyezésére, tárolására nem volt engedélyük. Az eljárás megindulását követően a vádlottak az engedély nélkül elhelyezett hulladékot az arra kijelölt helyre elszállíttatták.

Nem rendelkezett engedéllyel az a gépjárművek bontásával foglalkozó férfi sem, aki sükösdi lakóhelyén jelentős mennyiségű bontásból származó hulladékot halmozott fel. A járművek bontásából származó egyes elemek – így az akkumulátorok, üzemanyagok, fékfolyadék – veszélyes hulladéknak minősülnek. A vádlott a NAV járőrei által helyszíni ellenőrzés keretében helybenhagyólag lefoglalt egyik járművet ráadásul szétbontotta és mint háztartási fémhulladékot értékesítette, ezáltal a végrehajtás elől elvonta.

Az ügyészség a szabadlábon lévő vádlottakat hulladékgazdálkodás rendje megsértésével, a veszélyes hulladékot elhelyező vádlottat annak súlyosabban minősülő bűntettével és zártöréssel is vádolja. A bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottakkal szemben – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzés hozatalára irányuló eljárás lefolytatását indítványozza. Az építési törmeléket a helyszínről utólag eltávolító vádlottakkal szemben próbára bocsátást, a veszélyes hulladékot tároló vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza az ügyészség. Ügyükben a Bajai Járásbíróság fog dönteni.- írta az Magyarország Ügyészségének honlapja.

hozzászólok