2020. 25. Orbán

Kékfény

Bravúros mentés a Sugón

Antal Tibor | 2019. Július 03. 16:55:18 | Utolsó frissítés: 11 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

“Egy bajai szabadstrandon Zsák Balázs r. őrmester, a Készenléti Rendőrség XXVII. Határvadász Bevetési Osztály munkatársa 2019. július 2-án 17 óra 10 perckor a partról azt látta, hogy két gyermek tőle körülbelül 25 méterre a Sugovica folyóban többször elmerül, majd felbukkan. Azonnal a segítségükre sietett, és partra húzta őket. A gyermekek hozzátartozója is a vízben volt, aki szintén elindult a fiatalok felé, de kollégánk hamarabb oda ért hozzájuk. Az éppen arra járőröző vizimentők is odaértek, de szerencsére már nem volt teendőjük. Kiderült, hogy a kisfiú a vízben próbálta a húgát megtartani, de nem tudta, ezért merültek el többször. A gyors segítségnek köszönhetően a kislánynak és bátyjának az ijedelmen kívül más baja nem történt. A rendőr a mentés során alkalmazta a korábban tanult mentési fogásokat, hiszen szabadidejében önkéntes mentőbúvár és vizimentő is.” – írta a Police.hu

 

 

 

Zsák Balázs a kép jobb oldalán

 

Akik rendszeresen olvassák a Sugóparti híreket, azok számára nem teljesen ismeretlen Zsák Balázs neve, hiszen két sikeres mentését követően már 2015-ben is köszöntötték a polgármesteri hivatalban egy testületi ülés előtt, valamint triatlon, és futóversenyeken is szokott indulni.

 

– Kettő darab mentésem volt abban az évben. Az első egy idős úriember volt, akit egy strandoló húzott ki mire odaértem. Nem volt keringése, és  ezáltal megkezdtem az újraélesztését ami sikeres volt, stabilan adtam át a mentősöknek. A második pedig egy öngyilkos kislány volt. Érte át kellett úszni majdnem a túlpartra. Őt a víz alól sikerült kiszednem, túlélte ő is, de mentő szállította el. Gyerekeket viszont most mentettem először. Szabadidőmben .triatlonozok, a Mogyi SE büszke tagja vagyok, 3x Ironman, Minden évben indulok a Nagyatádi Hosszútávú Triatlon OB-n Tavaly sikerült a korosztályomba a 3.helyet megcsípni amire nagyon büszke vagyok– nyilatkozta Zsák Balázs a Sugóparti Híreknek.

 

 

 

 Zsák Balázs Ironman befutója Nagyatádon

 

Balázs a Havária  Katasztrófavédelmi Egyesület vizimentője és mentőbúvára, ezért Szathmári Zsoltot, az egyesület elnökét is megkerestük, aki amellett, hogy beszámolt az eseményről, ismételten felhívta azokra a veszélyekre a figyelmet, amit a fürdőzök sokszor figyelmen kívül hagynak.

 

Szathmári Zsolt és csapata legutóbb a Hableány mentésénél bizonyított, ami után a testületi ülésen is köszöntötték őket

 

– Először is csak a filmekben van, hogy a fuldoklás az hangos és látv. Általában egy hang sem jön ki a fuldokló száján, hanem észrevétlenül némán merülnek el. Sokan nagyon felelőtlenül viselkednek a strandon, mert úgy gondolják, velük nem történhet tragédia, pedig bárkivel előfordulhat. Tömegesen engednek le gyerekeket szülői felügyelet nélkül a Sugóra, ami  roppant felelőtlenség. Nagyobb gyermek viszi a kicsit, és azt gondolják, hogy ez így jó. Hol vannak ilyenkor a szülők? Az ilyen eseteket, mint ami most is történt  megelőzni kell, nem szabad beengedni az úszni biztosan nem tudókat a bójákon belül.

Szintén veszélyforrás, hogy sokan éjszaka fürdőznek. Hiába van kijelölve a strand, sötétben (pláne ittasan) tilos a fürdés. Gyakorta táboroznak, kempingeznek a Nagy – Pandúr – szigetben, és a nagy melegben éjszaka is megmártóznak. Ez szintén rendkívül balesetveszélyes.

 

 

 


hozzászólok