2021. December 9. Natália

Kékfény

Baján és környékén lopták az ékszereket

www.ugyeszseg.hu | 2021. November 18. 19:55:11 | Utolsó frissítés: 3 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A Bajai Járási Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette miatt vádat emelt egy három férfiból és két nőből álló bűnbandával szemben, akik alaposan megtervezve és megszervezve először egy ékszerboltból, majd lakóházakba betörve arany ékszereket, karórákat, készpénzt és iratokat loptak el. Másfél hónap alatt 11 sértettnek mintegy 2,4 millió forint kárt okoztak.

A vádirat szerint három férfi és két nő – az ügy vádlottjai – tavaly augusztusban megállapodtak abban, hogy Baján és környékén lopnak, és a megszerzett értékeken megosztoznak. A lopások elkövetését az egyik vádlott szervezte, koordinálta, társainak tippeket adott, részükre telefont biztosított, esetenként fizette a szállásukat. Társai helyszínre jutását pedig azzal könnyítette meg, hogy saját autóit bocsátotta rendelkezésükre vagy ő maga szállította őket a tetthelyre. A lopásból származó értékek jelentős részét is ez a vádlott szerezte meg, és közreműködött azok értékesítésében.

A bandavezető megbízásából és az általa e célra adott járművel először egyik férfi társa 2020. augusztus 13-án elvitte két női bűntársukat egy kalocsai ékszerboltba. Ott az eladó figyelmét elterelve a két nő 4 db arany láncot lopott el, összesen 476 ezer forinttal károsítva meg az üzletet.

Következő áldozatukat a vádlott egy gépkocsi adásvétel kapcsán ismerte meg, így ő adta az ötletet is a betörésre társainak. Iránymutatása alapján alig egy hét múlva két férfi társa és az egyik nő a bejárati ajtó befeszítésével, továbbá az ablak betörésével a vaskúti családi házból arany gyűrűket, nyakláncokat, karórákat lopott el több mint 1,2 millió forint értékben. A rongálással további 600 ezer forint kárt okoztak. Néhány nap múlva egy sükösdi családi házba mentek be fényes nappal az ott lakók távollétében és órákat, valamint arany karikagyűrűt vittek magukkal. Mindeközben több járművet is feltörtek, így jutva készpénzhez és ékszerhez.

Végül a bűnbanda vezetője egy bajai szálláshelyen szállást foglalt két női társának, akik az ott tartózkodásuk ideje alatt a bejárati ajtót szándékosan kitámasztva, lehetővé tették férfi társaiknak, hogy az épületbe bejutva és az iroda ajtaját felfeszítve mintegy 150 ezer forint készpénzt lopjanak el.

Az ügyészség a banda mind az öt tagját bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével vádolja, ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza és azt, hogy a bíróság a sértettek polgári jogi igényét bírálja el. Bűnösségükről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.- írta az Ügyészség honlapja.

A fotókat a rendőrség a helyszíneléskor készítette.  

hozzászólok