2024. 14. Örs, Stella

Kékfény

Bajai az ország legerősebb tűzoltója

Bács-Katasztrófavédelem.hu | 2024. Június 22. 09:05:15 | Utolsó frissítés: 3 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók: Szőke Péter BM OKF

Csaknem száz, mindenre elszánt tűzoltó mérte össze akaraterejét, kitartását, bátorságát és állóképességét Szombathelyen, a „TFA-FCC HUNGARY Szombathely”, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyen június 21-én.

Nem ismertek akadályt azok a versenyzők, akik megmérették erejüket, ügyességüket pénteken a szombathelyi Fő téren összeállított versenypályán. Szlovákiából, Horvátországból és Ausztriából is neveztek a viadalra, hazánkból pedig a fővárosból és valamennyi vármegyéből érkeztek tűzoltók, közöttük több nő is. Valamennyi versenyző elszántan érkezett a versenyre, nem titkolt céljuk az volt, hogy önmagukat is legyőzve a lehető legrövidebb idő alatt, sérülés nélkül teljesítsék az erőpróbát.

Az idei évben a tűzoltóknak az erejüket egy versenypályára kellett csak összpontosítaniuk, de a gyorsaság ezúttal is döntő fontosságú volt. A hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók teljes védőfelszerelésben, a hátukon légzőkészüléket cipelve, vállukon egy tizenkilenc kilogrammos tömlővel futottak fel egy tizenkét méter magas állványra. A magasba feljutva egy tekercstömlőt kellett felhúzniuk, azt azután a kihelyezett kalodába helyezték, csak ezt követően futhattak le az emelvényről. A feladat egy gerendadarab kalapácsolásával folytatódott, majd úgynevezett „C” sugárral lőttek célba. Talán a legnehezebb feladat a pálya végén várta őket, mert ott egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett célba húzniuk. Az időmérés csak ezt követően fejeződhetett be. 

A legerősebb tűzoltók összecsapását ünnepélyes megnyitó előzte meg, amelyen a színpad előtt felsorakozott versenyzőket dr. Góra Zoltán tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója és dr. László Győző, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte. 

A nyári hőség ellenére a viadalra több százan voltak kíváncsiak, a helyszínen szurkolók mellett akadtak olyanok is, akik az online közvetítésen keresztül kísérték végig a verseny minden mozzanatát. Az eredményhirdetésen Ördög István tű. ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület ügyvezető elnöke és dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója méltatta a tűzoltók sportteljesítményét. 

A magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában Gagyi Norbert tűzoltó őrmester, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója nyerte el. A tűzoltóverseny feladatait teljesítő legfiatalabb versenyző díját Koller Félix Dániel, a Lajosmizsei Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója vehette át.

Gagyi Norbert

hozzászólok