2024. 3. Kornélia

Kékfény

80 milliós orvvadászat

Ügyészség.hu | 2022. November 14. 16:31:38 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A fotó illusztráció Fotó: Krizák István

A Mohácsi Járási Ügyészség többek között orvvadászat, lopás, zártörés és hulladékgazdálkodás megsértésének bűntette miatt emelt vádat három férfival szemben, akik négy év alatt több mint 190 vadat ejtettek el jogtalanul.

A vádirati tényállás szerint az ügy két vádlottja – egy magyar és egy szlovák férfi – barátok. A magyar férfi a sértett erdészeti társasággal vadászati tevékenység folytatására szerződéssel rendelkezett 2016. évtől kezdődően, mely szerződés szerint az abban meghatározott fajtájú és darabszámú vadak elejtésére volt jogosult Béda Karapancsa elnevezésű vadászterületén. A szlovák férfi a magyar vadászra vonatkozó bérvadászati szerződés keretében volt jogosult vadászati tevékenységre az érintett vadászterületen.

A két férfi 2016. és 2020. év között részben a vadászati jogosultság keretein felül folyamatosan ejtettek el vadakat, részben pedig olyan trófeás állatokat is, amelyekre egyáltalán nem volt engedélyük. A férfiak tiltott vadászati eszközöket is használtak. Ezen időszakban vadászati tilalmi idő alatt is ejtettek el különböző vadakat, többek között gímszarvast, vaddisznót, melyek trófeáit kikészítették, húsukat feldolgozták és eltulajdonították. Az elejtett vadak maradványainak elhantolásához a magyar vadász egy ismerősét – az ügy harmadik vádlottját – kérte fel, aki egy közeli telephelyen munkagéppel különböző méretű gödröket ásott, majd a vadtetemeket ott betemette.

A nyomozás során a szlovák vadász tanyáján, ahol a húsfeldolgozás folyt, lefoglalt a nyomozó hatóság jelentős mennyiségű húskészítményt. A lefoglalással érintett tárgyak tekintetében a nyomozó hatóság hatósági pecsétet alkalmazott, illetőleg figyelmeztette a két vadászt arra, hogy amennyiben a lefoglalt dolgokat a végrehajtás alól elvonják, úgy bűncselekményt valósítanak meg. Ennek ellenére a két vádlott a lefoglalást követő napon a hústermékeket a helyszínről elszállította, a lefoglalt dolgokat a végrehajtás alól elvonta.

A két vadász a négy év alatt 190 vadat ejtett el jogosulatlanul, mellyel több mint 80 millió forint kárt okoztak.

Az elkövetők cselekménye többek között a lopás minősített esetének, orvvadászat, zártörés, hulladékgazdálkodás megsértése bűntettének megállapítására alkalmas, melyek közül a legsúlyosabb büntetési tétele 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

hozzászólok