2019. április 23. Béla

Baja régen

Ez a Baja... Az a Baja: Béke téri sétány és a Dunaszálló

2015. január 06. 21:21:00 | Utolsó frissítés: 4 éve
előtte
utána

 

A Szálló neve ma Duna Wellnes Hotel, de a bajai köznyelv Dunaszállónak hívja manapság, korábban pedig Nemzeti Szállodaként is ismert volt. 

Az épületet a rendelkezésre álló írásos emlékek tanúságai szerint Deutsch Ignácz építtette 1860-70 között, részben szecessziós stílusban. A szobák egy részének ablakából, az étteremből és a teraszról csodálatos kilátás nyílik a hatalmas, négyzet alakú térre, amelyet Magyarország Szent Márk tereként emlegetnek, a klasszicista, reneszánsz, valamint romantikus stílusban készült épületei, illetve a szürke gránitkockákkal burkolt kövezete miatt.

Az épület déli szárnyában egykoron egy 300 fős színházterem volt, amelyben 1928. április 9-én Bartók Béla adott koncertet, több mint 400 zeneszerető – zeneértő előtt. A következő 40 esztendőben a magyar zenei és színházi élet nagyságai léptek fel színpadán. Napjainkban a színházterem helyén működik az étterem és a konyha. Többek között 1963-ban ezen a helyen forgatták Tolnay Klárival és Páger Antallal a „Pacsirta” című filmet, amelynek főszerepéért Páger Antal Cannes-ban a „Legjobb alakítás megosztott díját” kapta.

 (forrás: http://www.hotelduna.hu/hotel/szalloda-tortenete)Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment