2019. április 24. György

Baja régen

Amikor az ember fiatalsága előkerül

Antal Tibor | 2017. április 29. 09:20:01 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

Menczer György 1976-ban

 

Pár  héttel ezelőtt a bajai Ganz gyár archívumát kutatva több régi fényképen is egy ismerős arca bukkantunk, Menczer György személyében aki pályakezdőként 1976 -tól népművelőként dolgozott a legendás gyártelepen, mely akkoriban a csátaljai üzemmel együtt körülbelül 1300 embert foglalkoztatott. A fiatalember először az idegenáru MEO-hoz került, de 3 hónap elteltével az akkori igazgató Szabó Lajos kinevezte népművelőnek.  Fiatalos hévvel, és hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, hogy megtöltse élettel a gyár klubját.

 

 Dr Czeizel Endre és Menczer György

 

Ez, mint a képek is bizonyítják igen jól sikerült, hiszen az előadóművészektől kezdve a sportolókig rengeteg sztárvendég meghívására volt lehetősége.  Csak pár nevet említsünk a teljesség igénye nélkül: Hofi Géza, Koós János, Kovács Kati, Horváth Pista, Rátonyi Róbert, Latabár Kálmán, Eszményi Viktória, Bitskey Tibor, Koncz Gábor, Dr. Czeizel Endre. Ez mellett a közösségi élet is igen jónak volt mondható, hiszen a céges nőnaptól kezdve a közös szilveszteri buliig volt minden.  

 

Latabár Kálmán a bajai Ganz vendégeként

 

Az élet azonban úgy hozta, hogy 11 hónap munkaviszony után Menczer Györgyöt felvették a főiskola nappali tagozatos szakára népművelőnek, és így 1977-ben elkerült a gyártól.  Azóta nagy karriert futott be a szakember, aki hosszú ideig a volt bajai Helyőrségi Klub igazgatója is, és a mai napig minden évben megrendezi a Karácsonyt várva jótékonysági koncertet, melynek bevételével a Bajai Szent Rókus Kórházat szokták támogatni.

 

Visszatérés 40 év után

 

A Ganz főbejáratán azonban 40 éve nem lépett be, így a héten egyfajta időutazáson vehetett részt, amikor velünk együtt áttekinthette azokat a fotókat a gyár életéből, amik rövid, de annál tartalmasabb regnálása idején készültek, és még soha nem látta őket.

 

 Menczer György és Pencz Rudolf ügyvezető az 1976-77-es fotóalbumokat böngészi

 

Természetesen 40 év távlatából nem lehet mindenre visszaemlékezni, de szép lassan egyre több arc és név jött elő, a legendás bulik közül pedig szinte az összes, mert a kivételes pillanatokra mindenki könnyebben emlékszik vissza. De nemcsak a bulikra, hanem az akkori életérzésre is, mert olyan jó munkahelyi kollektívák a ma már nem  léteznek, amik az akkori  világban megszokottak voltak.

 

Menczer György látogatásáról videó felvételt készítettünk:

 

 

 

Mint a videó végén is elhangzik, a régi képeket és brigádnaplókat böngészve gyorsan felmerült, hogy szükség lenne egy retro ganzos találkozóra, melynek programjai közé a fotókiállítástól kezdve a brigádgyűlésig sok minden beleférne. A műsor vezetését pedig természetesen Menczer György látná el.            

 

Ezt a képeslapot egy losonci  nyaralásról küldték az Univerzál brigádnak. "Az idő jó, a gyár nem hiányzik."      Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment