2024. 20. Konrád, Tivadar

Sport

Koreai judósok Baján

Antal Tibor | 2017. Feburár 03. 09:55:56 | Utolsó frissítés: 7 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Szerdán és csütörtökön két dél-koreai válogatott judós tartott edzést Baján. Név szerint Moon Seok Ho, és Hong Ji Sun, akik a judóval és taekwondóval foglalkozó Yong in Egyetemre járnak Szöulban, ahol a professzor nem más, mint Atlanta 86 kg-os  olimpiai bajnoka, a legendás Jeon Ki-joung, akit pár éve Pekli Máriával közösen választottak be judós halhatatlanok csarnokába.

 

 

A két fiú egy bajai kapcsolat révén került Magyarországra. Veres Zoltán, aki korábban Baján judózott szintén a Yong In egyetemen tanít taekwondót, és vele vette fel a kapcsolatot több mint 2 éve a BJC. A bajai edzéseken is Zoltán tolmácsolta a fiúk gondolatait, aki egyébként a taekwondot képviselve most szintén küldetésben jár Magyarországon.

 

 

Mint Kovács Dénes szakmai alelnöktől megtudhattuk, a Mogyi Bajai Judo Club rajta keresztül szeretett volna kialakítani egy cserediák programot, mely keretében a bajai versenyzők közül egy hónapot Végvári Martin és Köller Milán is kint edzőtáborozhatott volna Dél-Koreában. Ez nem jött össze, de az még elképzelhető, hogy a budapesti Testnevelési Egyetem és a Yong in Egyetem között lesz hasonló megállapodás.

 

 A lányok sokat rontottak, amiért Hong Ji Sun gyakran ferde szemmel nézett rájuk

 

– Mi arra a tradicionális mozgásanyagra vagyunk kíváncsiak, amit ők tanulnak Dél-Koreában, és aminek ők és a japánok a legjobb képviselői. Ezért is hívtuk le őket edzést tartani Bajára.

 

A két koreai versenyző közül Moon Seok Ho válaszolt kérdéseinkre:

 

– Már régóta szerettünk volna idejönni, mert érdekelt minket ez az ország, és amikor megkaptuk a meghívót akkor nagyon örültünk neki. Korea és Magyarország nagyon más, és ezért nagyon el tudtuk engedni magunkat amikor idejöttünk, és jól érezzük magunkat. de amíg itt vagyunk csak a judóra figyelünk. Nagyon más a magyar judó, mint a miénk. Mind a kettőnek van jó és rossz oldala.  Itt a jó oldal, hogy mind a két oldalra tudnak dolgozni a judósok, és amikor nekünk küzdeni kell velük az nem könnyű feladat ez miatt.

 

 

A fiúk most egy hónapot itt tartózkodnak az UTE vendégszeretetét élvezve. és ennek keretében jöttek két napra Bajára. Eredetileg a bajai egyesület szerette volna őket meghívni, de a repülőjegyek költségeit csak a fővárosi klub tudta előteremteni. Hamarosan Jeon ki-Jong professzor is Magyarországra látogat, és reményeink szerint akkor városunkban is tiszteletét fogja tenni.

 

 

Ennyi hangzott el hivatalosan a két koreai fiú bajai látogatásával kapcsolatban. Azonban aki már hosszú idő óta jár a bajai judóterembe, az könnyen kiszúrhatta, hogy a csütörtöki edzésen sem Radics Attila, sem Hammer Erik edző sem volt jelen. Így feltettük a kérdést, hogy vajon nem arról van szó, hogy a két bajai trénert kirúgták a hétvégi határozottan gyenge felnőtt OB szereplés miatt (2 arany, 2 ezüst és 2 bronz), és a helyükre keresnek valakiket?

 

– Túl fiatal ez a két koreai ahhoz, hogy a Radírt helyettesítsék. Jelenleg továbbképzésen van  a két edzőnk, válaszolta mosolyogva Kovács Dénes.

 


hozzászólok