2024. 19. Emma

Sport

Hosszú Katinka Budapest díszpolgára

MTI | 2017. Június 22. 17:29:41 | Utolsó frissítés: 7 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

 Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ünnepi ülésén, az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.

    Ami nekünk a legfontosabb: díszpolgári címet kapott Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszónk.

 

 

Fotók:MTI

 

Rajta kívül Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, Fenyvesi Máté volt válogatott labdarúgó és országgyűlési képviselő, Klinghammer István, földrajztudós, térképész, az ELTE korábbi rektora és Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező.
    Az elismerésben posztumusz részesült László János, a Magyar Kerékpárosklub egykori elnöke és Olofsson Károly Placid bencés szerzetes. A László Jánosnak járó elismerést felesége, Kertész Márta és Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, az Olofsson Károly Placidnak járót pedig Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát vette át.

 

 A főpolgármester köszönetet mondott a kitüntetetteknek, hogy közösségépítő és lélekerősítő munkájukért, példamutató helytállásukért, amellyel a fővárost, egyben pedig a magyar nemzetet gazdagították.

Az MTI híréhez annyit tennénk hozzá, hogy Katinka tavaly kiérdemelte Baja város díszpolgára címét is, de azt még a mai napig nem vette át.

 

További Katinkával kapcsolatos hír, hogy  jelölt a legnagyobb amerikai sportportál, az ESPN által alapított ESPYS-díjra, amelyet az év legjobb teljesítményéért osztanak ki számos kategóriában.

    A riói olimpián három arany- és egy ezüstérmet szerző úszó a nemzetközi kategóriában versenyez az elismerésért. Ellenfele az ötkarikás játékok történetének legeredményesebb sprintere, a Brazíliában ugyancsak három bajnoki címet elérő jamaicai Usain Bolt; a portugál labdarúgó-válogatottal Európa-bajnok, a Real Madriddal pedig spanyol bajnok és Bajnokok Ligája-győztes Cristiano Ronaldo; az MMA-bajnok Conor McGregor és az ökölvívó Canelo Álvarez. A jelöltekre a szurkolók szavazhatnak az interneten.
    A kategóriák győzteseit július 12-én hirdetik ki Los Angelesben, egy nagyszabású gálán, amelynek házigazdája minden idők egyik legjobb amerikaifutball-játékosa, Peyton Manning lesz.


hozzászólok