2024. 20. Konrád, Tivadar

Sport

Ez nem volt túl testvéri gesztus

Antal Tibor | 2017. December 17. 14:50:19 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

2012-ben  még a néhai Dél Tv sportszerkesztőjeként számoltam be arról, hogy a bajai FuTeam SE amatőr sportolóinak egy csoportja váltóban futotta le a Baja és Biograd no Moru közti 700 kilométert.

 

Videó:

 

 

A horvát tengerparti település akkor még nem volt testvérvárosunk (a szerződés aláírására csak 2016-ban került sor) viszont már megindultak egy esetleges baráti kapcsolat kiépítésére a törekvések. Ebben vett részt a FuTeam SE is, mely az előző évben a másik horvátországi testvértelepülésünkre Labinra futott le, és annyira bejött nekik a kaland, hogy bátran vállalták az újabb megmérettetést is.

                                  

 

Az akció apróbb problémáktól eltekintve jól sikerült, és Biograd na Moru polgármestere is fogadta a delegációt. A küldöttség három kísérő autóval rendelkezett, mely a célba érkezéskor a polgármesteri hivatal előtt parkolt le. A település első embere rögtön behívta őket a városházára egy kis vendéglátásra, de mivel a bajaiak tudták, hogy rossz helyen állnak a járműveik, ezért arrébb szerettek volna állni velük. Nem szükséges, nyugtatták őket, mivel a polgármester vendégei ezért maradhatnak – jött a válasz.

 

Fotó Biograd na Moruban

 

Na ebből lettek a bonyodalmak, de nem ott a helyszínen és nem is kicsit később a hazaérkezés után, hanem öt év elteltével. Ugyanis egy helyi ügyvédi irodától most kapott felszólító levelet a három autó tulajdonosa, hogy fizessen be fejenként 170 euró bírságot tilosban parkolásért még pedig 8 napon belül!

 

Természetesen a fuTeamesek jogtalannak érezték a büntetést, és próbálták bebizonyítani igazukat. Email-t küldtek a bajai és a biograd no moru-i (utóbbinak angol nyelvűt)  polgármesteri hivatalnak, és az ügyvédi irodának is, de választ nem kaptak  sehonnan sem. Így mivel szorította őket a 8 napos határidő, átutalták a mintegy 160.000 forintos összeget.

 

Hogy miből? Abból a 2000 forintokból, amiket éves tagdíj gyanánt fizettek be  a tagok, és általában nevezési díjakra szokták fordítani. Fontos kiemelnünk, hogy a FuTeam SE nem hivatalos küldöttségként futott le a Horvátországba, hanem amatőr csapatként  az egészséges életmódot népszerűsítve.  Belefűzve ebbe a két barátkozó város ügyét is  ingyen és bérmentve szervezte meg figyelemfelkeltő akciót, rááldozva a nyári szabadságukat.

 

Miután nem sikerült intézkedni, természetes volt, hogy az egyesület fizeti az összeget, és nem a három jármű tulajdonosai, melyek közül az egyik  kisbuszt például az Emel Kft. bocsájtotta a rendelkezésükre, a másik furgon egy rég kilépett tagé, a harmadik pedig egy olyan személyautó, amit már azóta eladtak. Így például megtehették volna, hogy nem fizetnek, de ha valamelyik autó átlépte volna újból a horvát határt, könnyen ott tarthatták volna.

 

 Az  egyik résztvevő furgon

 

Az ügy ezzel valószínűleg lezárult. Mint az egyesület elnökétől, Kuritár Zoltántól megtudhattuk, továbbra is méltánytalannak érzik a történteket, de nem kívánnak sehol sem kalapolni, hogy esetleg kárpótolják őket. De egy biztos: a jövő évi tervezett Baja – Dubrovnik váltófutás elmarad. Mert ezzel a büntetéssel nem csak 510 euroját vették el a kis egyesületnek, hanem a kedvüket is a hasonló akcióktól.

 

 A FuTeam levele az ügyvédi irodának:

 

 

Kedves Marko Kuzmanovic!

Sajnálattal vettem tudomásul,hogy levelem a büntetésekkel kapcsolatban nem tisztázódott,
nem kaptunk segítséget városunk (Baja) és testvérvárosunk (Biograd na Moru) hivatalától.

Mivel törvénytisztelő emberek vagyunk és szűkös volt a fizetési határidő,ezért átutaltuk Önnek a három büntetést (mellékelem a bizonylatot),ezzel nagy terhet róva családos,kisgyermekes futóinkra pont karácsony előtt.
Több városba futottunk már az évek alatt ( Labin,Salzburg),mindig ügyeltünk a szabályok betartására.
7-800 km-es távokat tettünk meg az utak mentén,mindig figyelve a szabályos közlekedésre és parkolásra.
Célunk a futással felhívás az egészséges életmódra utunk során. Sajnos az ilyen történések elhomályosítják
célt és a jó szándékot. Mellékelem Önnek a labini futásunk Horvát rövidfilmjét (FuTeam Stafeta Maraton Baja-Labin (Hrvatska kronika): https://www.youtube.com/watch?v=Fy1zz8Rzgy0&t=114s

Jogtalannak érezzük a büntetést,hiszen Biograd na Moru vezetése várt bennünket érkezésünkkor és a Polgármester Úr fogadásán voltunk az említett időpontban.

Kérem szíveskedjen a pénz megérkezése után egy visszaigazolást küldeni!

Tisztelettel: Kuritár Zoltán

 

 

 

 


hozzászólok