2024. 29. Gedeon, Johanna

Sport

Elfogyott a pénz és a türelem

Lőrinczi Csaba | 2017. Feburár 04. 18:48:53 | Utolsó frissítés: 7 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Pump Luca néhány évvel ezelőtt volt kénytelen abbahagyni a teniszt. Pedig a háromszoros olimpiai bajnok és többszörös világbajnok Hosszú Katinkához hasonlóan  Baján nevelkedett teniszezőnőt korosztályának legígéretesebb tehetségei között tartották számon, ám valami nagyon lényeges dolog (azaz a pénz) mégis hiányzott ahhoz, hogy az utánpótlásban töltött évek után felnőttként is magas szinten bizonyíthasson.

 

Pump Luca

 

A bajai lány 8 éves korában váltotta fel az úszást a tenisszel. Többek között az egykori világranglista-vezető és a teniszhírességek csarnokának (International Tennis Hall of Fame) tagjai közé választott Szeles Mónika egyik fiatalkori edzőjének irányítása alatt is készült, de Richter Attila korábbi I. osztályú teniszező, a Magyar Tenisz Szövetség jelenlegi főtitkárának kezei alatt is pallérozódott; a magyar válogatott Davis Kupa-kapitány Hornok Miklós (aki többek között Bardóczky Kornél, Balázs Attila és Gubacsi Zsófia nevelőedzője) is volt a trénere a Vasasban, ám legfőbb támasza, edzője és sportolói karrierjének egyengetője az édesapja, Pump Gábor volt.

A Németországban a stuttgarti teniszakadémiát, valamint Franciaországban a világhíres Patrick Mouratoglou – a WTA-világelső és sokszoros Grand Slam-győztes Serena Williams jelenlegi edzőjéről van szó – teniszakadémiáját is megjárt Pump Luca párosban az azóta már szintén visszavonult Szávay Ágnessel együtt nyert magyar csapatbajnoki aranyérmet, többszörös magyar bajnok a Tabáni Spartacussal, de néhány évvel ezelőtt úgy lett magyar bajnok a csapatával, hogy a döntőben a jelenlegi legmagasabban jegyzett magyar teniszezőnőt, Babos Tímeát győzte le.

Az immár csak egykori magyar tenisztehetség, a sportolói pályafutását nagyon fiatalon abbahagyó Pump Luca ösztöndíjjal az Amerikai Egyesült Államokban (Wichita State University) folytatta tovább egyetemi tanulmányait, ahol pszichológia szakon végzett. Jelenleg az Egyesült Királyságban, az angliai Sheffieldben – Sheffield Hallam University – a mesterit fejezi be.

 

 

Édesapjával és edzőjével, a nem csak Baján, hanem kosárlabda berkekben országosan is ismert – a bajai női csapatot az NB I. A-csoportban, majd a bajai férfi csapatot pedig az NB I/B-ben irányító – Pump Gáborral beszélgettünk.

 

– Luca teljesítményét látván mikor gondolt arra, hogy a lánya és tanítványa nem csak országos szinten, hanem akár nemzetközi szinten is jegyzett teniszező lehet?

– A helyzet az, hogy én sokat foglalkoztam a kiválóságra neveléssel. Polgár László könyvét, a „Nevelj zsenit” alaposan ismerem, de Howard Gardner a Rendkívüliek című könyvében is hasonlókat mond. Így már Luca megszületése előtt elhatároztuk, hogy versenysportolót, és azon belül is teniszezőt nevelünk. Hiszen a kiválóságot nevelni kell, s az nem születés dolga! Az anyukáját is azzal hitegettem, hogy ez lesz az életünk. Többségében én voltam Luca lányom edzője. 14 éves korától már nem volt olyan hely, ahol nem értettek azzal egyet, hogy kiváló adottságai vannak a teniszre.

 

– Mit kellett tenni annak érdekében, hogy sikerüljenek a tervek? Itt nem csak arra gondolok, hogy sokat kellett edzeni és jól kellett teniszezni, hanem például a költségekre is…

– A pénz döntően befolyásolja a teniszező pályafutását. Az egyik vidékbajnokságon egy apuka megjegyezte, hogy a helyszínen nincs olyan játékos, akinek a szülei nem költöttek volna rá legalább egy ház árát. Figyelem! Ez egy 14 évesek vidékbajnokságán hangzott el! Ezekhez jönnek hozzá még a külföldi versenyek, edzőtáborok, stb. költségei. Jákfalvi Béla volt szövetségi kapitány korábban azzal riogatott, hogy az egyik játékos három hónapos Dél-Amerikai túrája 13 millió forintba került.

 

– A pénz mennyire befolyásolja azt, hogy egy fiatal magyar teniszező eljut-e vagy nem jut el odáig, hogy felnőtt korban nemzetközi versenyeken indulhasson?

– Az előzőekben válaszoltakhoz adjuk hozzá a felszerelés, ütők, labdák, edzőpartnerek, edző, belföldi utazás, stb. költségeit is. Ha szerencsés az ember és jó ismeretségi körrel rendelkezik, akkor ezek egy részét klubokkal szponzoráltathatja, de ehhez már kiváló eredmények is kellenek. Talán Budapesten, Sopronban, Pakson voltak-vannak pénzesebb klubok. Baja nem tartozott ide. A kezdetekben a Mogyi Kft. szponzorálta a lányomat, télen pedig egy Bajához közeli településen vehettük igénybe ingyen a fedett teniszpályát. Állandó szülői vagy szponzori jelenlét szükségeltetik. Ez igaz itthon és külföldön is egyaránt. Simon János, Szávay Ági korábbi szponzora állandó jelenlévője volt az edzéseknek és az utazásoknak. Az ő kedvenc mondása az is, ha nem hozza fel Ágit 12 évesen Pestre és nem szponzorálja, akkor még most is Soltvadkerten ütögethetne. Pedig Szávay Ági nagyon tehetséges játékos volt. Az elkallódás kapcsán is van egy megjegyzésem: Lucát több helyen is örömmel várták, viszont rövid idő alatt kiderült, hogy „nyúlnak” használták.

 

– Luca teniszkarrierjében milyen remények voltak, s mikor, hány évnyi munka után kellett szembesülni azzal, hogy nincs tovább?

– 2010-ben ezüstérmes lett a felnőtt OB-n, míg a többek között Kapros Anikót és Bukta Ágnest is soraiban tudó Tabáni Spartacus SC csapatával megnyerte a csapatbajnokságot. Luca itt győzte le Babos Timit a döntő játékban. Megállás nélkül kerestünk szponzort, ám mivel sehogyan sem sikerült találnunk, úgy döntöttünk, hogy ennyi elég volt, kész, vége van! Addigra már a munkahelyemet is feladva 2 évet töltöttem Pesten és Lucát edzettem. Az egyik barátomnál laktunk ingyen, napi három edzésre jártunk, s úgy vélem, hogy minden tőlünk telhetőt megtettünk, ott voltunk a küszöbön, de valamiért mégsem bírtuk átlépni. Pedig a Spartacus-pályán sokszor jöttek oda hozzánk és nézték hogyan játszik a lányom. Egy Davis Kupa-játékos volt az ütőpartnere. Még egy érdekes adalék: amikor Luca megverte Babos Timit, akkor az országos sportnapilapban csak a neve és az eredmény szerepelt egy rövid hírben. Sőt még a tabániak sikeréről is csak egy sort írtak a Nemzeti Sportban. Viszont Babos Timinek egy egész oldalt szenteltek, hogy mikor, hol és milyen versenyen vesz részt. Nagyon úgy tűnik, hogy az eredmény itt sem számít mindig. Pénz és média nélkül nem lehet versenyezni! Például a horvátországi teniszversenyekre úgy mentünk, hogy az autóban aludtunk. Pénzhiány miatt ilyesmi nem egyszer és nem kétszer, hanem sokszor történt meg!

 

– Mi vezetett Luca teniszkarrierjének végéhez? Ahhoz, hogy nagyon fiatalon kellett abbahagynia a teniszezést?

– Elfáradtunk, valamint a pénzünk és a türelmünk is elfogyott. Feléltük minden készletünket. Nekem állást kellett találnom, hiszen van még két gyermekem.

 

 

Forrás:www.bacskaisport.hu

 

 


hozzászólok