2024. 20. Konrád, Tivadar

Sport

A BLSE összességében egy kiváló közösség

www.blse.hu | 2017. Január 13. 17:47:09 | Utolsó frissítés: 7 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 Vass János  2016. júliusában csatlakozott a BLSE-hez. Az egyesület honlapja arra  kérte, foglalja össze, és ossza meg  ittléte óta megszerzett tapasztalatait.

 

 –János, 2016 nyarán találkoztunk először. Akkori beszélgetésünk során vázoltad elképzeléseidet, beszéltél arról, milyen munkát szeretnél végezni a BLSE-ben. Eltelt fél év. Kérlek, vonj gyorsmérleget az egyesületünkben töltött időszakodról!

– Az elmúlt hat hónapban sikerült megismerkednem mindenkivel, akiket összefoglalva így hívunk: BLSE. A kollégákkal, a gyerekekkel, a szülőkkel. Arra törekedtem, hogy alaposan feltérképezzem az egyesületet, és ez sikerült is. Az első benyomásaim is pozitívak voltak, de most, januárban még erősebb bennem a gondolat: a BLSE összességében egy kiváló közösség, ahogy mondani szoktuk tényleg egy Nagy Család, véleményem szerint igazán szép jövővel.

Ezekből a mondatokból arra következtetek, hogy sikerült jól beilleszkedned, ami mindenképpen örömteli. Hogyan fogadott a szakma?

– A BLSE edzőinek szellemisége nem különbözik az enyémtől: kiváló a morál, elhivatottság, tettrekészség, kreatív légkör uralkodik. Ebbe is hamar beilleszkedtem. Azt vettem észre, hogy mindenkinek vannak jó ötletei, amiket igazából „csak” rendszerezni, összefogni kell. Ebben látom a legfontosabb szerepemet, ezzel foglalkozom sokat most is. Nagyon jó a kollektíva, kollégáim nem megélhetési edzők. Nem csak abból áll a munkájuk, hogy elmennek, megtartják az edzéseiket, aztán hétvégén meccs, vagy torna. Jó pedagógiai érzékkel rendelkeznek, a labdarúgás oktatása mellett nevelik is tanítványaikat. Sokat beszélgettünk ennek fontosságáról az ősz folyamán edzői értekezleteken, úgy érzem, nem hiába. Azt látom, hogy a korosztályos csapatok szülői közössége is összetart, és a szülők bíznak az edzőben. Kialakult az a játékos-edző-szülő hármas összhang, ami nélkül egyetlen sportoló, egyetlen egyesület sem lehet sikeres.

– Tekintsünk ki egy kicsit a BLSE határain túlra! Milyen a kapcsolatod a környék, a megye labdarúgó szakembereivel?

– Sikerült megtalálnom a közös szakmai nevezőt a kollégákkal, legyen szó a BLSE partneregyesületeiről, vagy a tornáink, bajnokságaink szervezőiről. Megismerkedtem a megyei MLSZ vezetőivel, velük is jó munkakapcsolatot ápolok. Hiszek abban, hogy szakmán belül is fontos az összefogás, hiszen közös célunk a magyar labdarúgás sikere.

– Térjünk vissza egyesületünkhöz, azon belül is a szakmai munkához! Kérlek, értékeld röviden a felügyeleted alá tartozó korosztályok munkáját!

– Egyesületünk filozófiája, hogy egészséges versenyszellemű, győztes személyiségeket neveljünk, gazdag technikai repertoárral rendelkező játékosokat képezzünk, akik gyors és minél több jó döntést hoznak a pályán. Nem csak Bajáért, hanem a magyar labdarúgásért is dolgozunk!
Kezdjük a legkisebbekkel. Évek óta kiválóan működik ovis programunk, aminek köszönhetően a város szinte minden óvodájában jelen vagyunk. Csengő Lajos kollégám nagyszerűen működteti ezt a rendszert, és vezetésével remekül szerepel U8-as és U9-es csapatunk a Kölyökliga országos tábláján.

U10-es és U11-es korosztályunkban nagy létszámmal kezdtük meg a munkát nyáron. Mindezt két olyan sportember felügyelete és szakmai irányítása mellett, akik a felnőtt csapat meghatározó játékosai, tehát abszolút hiteles példaképek is egyben gyermekeink számára. Csengő Tamásról és Nébl Martinról van szó, akik remek párost alkotnak a pályán labdarúgóként és az edzéseken edzőként is.
Az U12-es és az U13-as korosztályban Éber Előd meglehetősen kis létszámmal kezdett a nyáron, az okait mindenki ismeri, erre most nem térek ki. Annyiban visszatérnék rá, hogy ehhez képest, Előd hatalmas erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült sok, eddig számunkra ismeretlen srác számára vonzóvá tenni a labdarúgást, a BLSE-t. Mára elmondhatjuk, hogy ismét megfelelő létszámmal működik ez a két korosztály, ráadásul több fronton is kiválóan helytállt az ősz folyamán.
Ugyanez volt a helyzet sajnos az U14-es és az U15-ös együtteseinkkel is. Több focistánknak életkorához képest eggyel idősebb korosztályban kellett szerepelnie, ráadásul mindezt nagypályán. Talán ez az ősszel a vártnál kevesebb sikerélményt hozott a fiúknak, de a jövőben biztosan sokat profitálnak belőle. A két edző – Koch Tamás és Nagy Előd – megfelelően tartotta kézben a két csapat szakmai munkáját, jól szervezte a programokat, és ami talán a legfontosabb: sikerült megnyerniük közös ügyünkhöz a szülőket.
U17-es gárdánk a legsikeresebb nagypályás csapatunk, hiszen félidőben vezetik a bajnokságot. Látszik, hogy Onódi Tamás és fiai között teljes az összhang. Reméljük, a jó szereplés tavasszal is folytatódik!
U19-es csapatunk évek óta a legnehezebben egyben tartható korosztályos együttes. Sajnos ez az utóbbi félévben is csak minimális javulást mutatott. Számomra teljesen érthetetlen módon több játékosunk is alacsonyabb színvonalú bajnokságokba távozott. Ami viszont feltétlen pozitív, hogy a vártnál gyengébb eredmények ellenére, a közös munkánk során sikerült kialakítani egy olyan csapatmorált, ahova szívesen járnak a játékosok, akikkel érdemes foglalkozni. A felnőtt csapat ajtaja pedig továbbra is mindenki előtt nyitva áll…
Nem szeretném kihagyni a sorból a BLSE női csapatát. Jól szerepeltek az ősszel, egyre többen járnak edzésre. Kifejezetten ügyes társaság jött össze, ami Éber Erik edző személyének köszönhető. Bízom benne, hogy tavasszal is szépen teljesítenek majd!

– A mélyebb szakmai elemzéseket meghagyjuk az edző értekezlet témájaként. Ha már itt tartunk. Biztosan érdekli az olvasókat, hogy miről van szó egy-egy ilyen összejövetel alkalmával. Beavatnál bennünket?

Napi aktualitásokról, stratégiai kérdésekről, adminisztrációs feladatokról, szakmai munkáról. Szakmai vezetőként fontos feladatomnak tartom, hogy ne csak elmondjam a feladatokat, hanem az elvégzett munkát következetesen számon is kérjem kollégáimtól. A csapatok valamennyi játékosáról dokumentációt készítünk, méréseket végzünk, így tudjuk objektív módon nyomon követni a fejlődésüket. Ez minden értekezleten téma. Szükségesek a rendszeres megbeszélések, mert sokan, sokfelé vagyunk. Egy szó mint száz, az edzői megbeszélések munkával telnek.

 

 

 

 

– Véleményed szerint miben változott, miben lett több, jobb az egyesület a nyári érkezésed óta?

– Szeretném kiemelni, hogy az első perctől kezdve kiváló a kapcsolatom az egyesül

et vezetésével, ami elengedhetetlen a nyugodt munkavégzés szempontjából. Bármit kértem, a lehetőségekhez mérten mindig nyitott fülekre és segítőkészségre találtam. Gondolok itt arra, hogy a közeli tornákat – Vaskút, Sükösd – kivéve, gyermekeink mindenhova az egyesület által biztosított, különjáratú autóbusszal utaztak, és mindig kaptak hideg úti csomagot. Sikerült beszereznünk sporteszközöket, illetve egy, a játékosok teljesítményét mérő szoftvert. A környék településeinek egyesületeivel partneri megállapodást kötöttünk, ami szakmai együttműködést eredményezett. Bevezettük az egyéni képzéseket. Ezeken egyre több gyerek vesz részt örömmel és kellő motivációval. A megfelelő szakmai munka technikai hátterének biztosításában is szervezettebbek vagyunk, mint voltunk a nyáron. Van irodánk, rendelkezünk a normális munkavégzéshez szükséges infrastruktúrával. Ma már teljesen egyértelmű minden edző számára, hogy milyen adminisztrációs kötelezettségei vannak egy-egy torna, vagy mérkőzés befejezése után. Lehet, hogy ezek így felsorolva most apróságoknak tűnnek, de összességében, egyesületi szinten mindenképpen előrelépést jelentettek.

– Valóban nem elhanyagolható lista, ami persze korántsem az út vége. Utolsó kérdés. Hogyan foglalnád össze egyesületünk utánpótlás szakmai munkájával kapcsolatos elképzeléseidet most, féléves BLSE-múlttal? 

– Persze, hogy nem vagyunk még az út végén. Sorolhatnék még igényeket, de azt hiszem a mi életünkben minden apró pozitívum nagy öröm. Pontosan ezért haladunk lépésről-lépésre. Arra törekszünk, hogy gyermekeink megkapják az életkoruknak megfelelő szakmai képzést. Az a célunk, hogy munkákkal még több gyermek számára tegyük vonzóvá a BLSE-t! Olyan értékes labdarúgókat akarunk nevelni, akik méltóak elődeinkhez és a klub hagyományaihoz! Ez például abban nyilvánul meg, hogy már a legkisebb kortól csak olyan tornákon, bajnokságokban veszünk részt, illetve olyan tornákat szervezünk, ahol komoly NB I-es csapatok – Videoton, Vasas, Ferencváros – csapataival mérkőzünk. Ezek a megmérettetések jelentik a valódi visszaigazolást képzési rendszerünkről. Nem az a célunk, hogy tőlünk alacsonyabb osztályok számára neveljünk játékosokat! Ehhez a munkához – kollégáimmal együtt – továbbra is várunk minden focizni szándékozó gyermeket a BLSE-ben!

 


hozzászólok