2024. 24. György

Nagyvilág

2019 nyarára elkészül a Budapest-Balaton kerékpárút

MTI/Antal Tibor | 2017. Szeptember 25. 21:54:50 | Utolsó frissítés: 7 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

    2019 nyarára elkészülnek a Budapest  – Balaton kerékpárúthoz kapcsolódó fejlesztések, így a fővárosból kerékpáron is el lehet majd jutni a Balatonra – jelentette be a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos hétfőn Velencén, ahol sajtótájékoztatón mutatták be a Velencei-tó kerékpáros forgalmát számláló berendezést.

    Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy a következő két évben “soha nem látott mértékű”, kerékpáros turizmust érintő fejlesztés valósul meg Magyarországon. Kiemelt feladatnak nevezte a Balaton -kör rendbetételét és prioritásnak nevezte a fővárost a  Balatonnal összekötő kerékpárút megépítését, amely az Eurovelo 14-es európai útvonal része lett, miután nemrégiben Brüsszelben elfogadták a nyomvonal tervét.

 

Budapest és Baja között helyenként még ilyen az Euro Velo 6-os világ szégyenére

    Az MTI kérdésére elmondta, hogy a 110 kilométeres Budapest- Balaton   bicikliút tervei 2-3 héten belül készen lesznek. Hozzátette: pontos költségek még nem ismertek, de kilométerenként 80-100 millió forinttal számolva vélhetően 8-10 milliárd forintba fog kerülni.
    Révész Máriusz az új európai bicikliúttal kapcsolatban kiemelte, hogy a nyomvonal a Bodeni-tótól indulva, Ausztrián keresztül haladva, Magyarországon az Őrséget, a Balatont, a Velencei-tavat, Budapestet, Egert, Hortobágyot és a Tisza-tavat érintve Debrecenig haladna. Hozzátette, hogy reményei szerint később két keréken Székelyföld vagy akár a Fekete-tenger is elérhető lesz majd.

 

 Bajáról el lehet majd jutni valamikor is kerékpárúton a Balatonra?

 

Baja és Pörböly között igazából már azzal is beérnénk, ha az utat kiszélesítenék, de egyelőre ez is csak álom. Biztonságosan csak a Gemenci – erdőn lehet átkelni, de mondjuk jelen állapotában oda átmenő forgalmat nem irányítanánk, illetve nem is minden fajta kerékpárral járható, sőt gyakran tiltva is van az erdőlátogatás.

 

A Gemenc vándorpontunk az egyiuk legjobb kerékpáros fogadóállomás a Duna – parton

 

Viszont a távlati tervekben szerepel, hogy kerékpárútvonalakat alakítanak ki a Sió mentén. Szekszárdtól Harcig öt kilométeren a forgalmas M6-os és M9-es szakaszokat elkerülő kerékpárút a Sió-töltésen épülne meg. Harctól Simontornyáig a 6317-es úton jelölnek ki kerékpárutat, amely több szakaszon a Sió mentén halad. Jelenleg Siófoktól Ádándig lehet eljutni kerékpárúton (ez kb 11 km-es szakasz), a teljes Balaton-Duna útvonalhoz a Sió Fejér megyei szakaszán, illetve Felsőnyék és Ozora között kell pótolni a hiányzó szakaszokat.  Tehát az út nagy része még csak a tervező asztalokon szerepel.


hozzászólok