2024. 29. Gedeon, Johanna

Közélet

1229 szavazattal előzte meg Fercsák Róbert Széll Pétert

| 2014. Október 14. 10:06:13 | Utolsó frissítés: 9 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

napival.jpg

 Az országos részvételi adatok alakulása a nap folyamán, forrás: www.nvi.hu

 

Vasárnap, október 12-én reggel 6 órától este 7-ig szavazhattak a választópolgárok országszerte. Baján viszonylag alacsony részvétel mellett zajlottak le a választások, a 30.954 jogosult állampolgárból csupán 10. 746-an adták le voksukat. Ebből 232 szavazólap érvénytelen volt.

A polgármesteri székért hárman szálltak ringbe: Fercsák Róbert a Fidesz-KDNP jelöltje, Széll Péter a Sikeres Bajáért Egyesüllettől, illetve Jaszenovics Istvánné a Jobbik színeiben. Fercsák Róbert a szavazatok 50,2 %-át szerezte meg, Széll Péter 38,51 %-át. Jaszenovics Istvánné lett a harmadik, rá 1186 érvényes szavazatot adtak le, ez 11,28%-ot jelent. Ő a kompenzációs listáról végül bekerült a képviselő-testületbe.

 

Az egyes körzetek eredményei

 

A tíz körzetből hetet vitt a Fidesz-KDNP indulója, sorrendben:

 

Csubákné Besesek Andrea 55,6 % – 1-es választókörzet (vk.)

Kovács Karolina: 52,58 % – 2-es vk.

Kovács Csaba: 51,62 % – 3-as vk.

Dr. Zöld Lászlóné: 54,8 % – 4-es vk.

Dr. Vácity József: 41,39 % – 6-os vk.

Dancsa Bálint: 49,86 % – 8-as vk.

Szabó Hajnalka: 50,47 % – 10-es vk.

 

Két egyéni körzetben is nyerni tudott a Sikeres Bajáért Egyesület jelöltje, Teket Melinda az 5-ös számúban (41,39%), Csomor Csaba pedig a 9-es számúban (47,01%) szerezte meg a szavazatok többségét. Dr. Révfy Zoltán függetlenként a 7-es körzetben diadalmaskodott a voksok 40,06 %-ával.

A kompenzációs listával kiegészítve további 2 jelöltje került be a Sikeres Bajáért Egyesületnek a testületi ülésbe Hajdú Miklós és László Károly személyében. Rajtuk kívül a Fidesz-KDNP és a Jobbik delegálhat még egy-egy tagot. A Fidesztől Dr. Bari Bernadett, a Jobbiktól pedig a már említett Jaszenovics Istvánné szerzett mandátumot.

 

Így a képviselő-testület arányai a következőképpen alakulnak:

Fidesz-KDNP: 8 fő + a polgármester

Sikeres Bajáért: 4 fő

Jobbik: 1 fő

Független: 1 fő.

 

Jól látszik, hogy kiegyenlítettebbek lesznek az erőviszonyok, mint a mostani felállásban. Ez a kiegyensúlyozottság a nemek eloszlásában is megjelenik, hiszen a jelenlegi adatok alapján 7 férfi és 6 nő ül majd a székeken.

 

Nemzetiségi önkormányzati választás

 

A Vizuális Iskolában is szavaztak a bajaiak. A horvát települési nemzetiségi önkormányzatba Gugán Antal, Markovics Józsefné, Osztrogonácz József; a németbe Glasenhardt János, Huber Éva, Manz Alfréd és Manz József; a romába Horváth István, Katona Daniella, Katona Mónika és Tóthné Szepsi Mónika; a szerbbe Ápity Milos, Ápity Mirjana és Balatinácz József jutottak be.

hozzászólok